Nasveti

Ali veste zakaj vam vijaki ne tesnijo oziroma so odvijačeni?

Ravnokar sem se vrnil z enega od objektov na katerem je delal krovec, ki je sicer zelo pedanten in uporablja kvalitetne vijake. Vendar streha pušča saj je mnogo vijakov odvijačenih.

Posledično nastaja škoda na objektu, investitor je nezadovoljen z izvedbo in vam povzroča nevšečnosti, kar pa meče slabo luč na vaše strokovno delo.  

To je kar pogost pojav zato vam bom v nadaljevanju pojasnil kako se izogniti tem težavam ter problemom slabega tesnenja podložk.

Razlog 1: Odvijačeni vijaki:

 

Pogosto zasledim, da krovci ne vedo kako debela je njihova podkonstrukcija na katero bodo vijačili strešne panele z vijaki premera 6,3 mm zato običajno izberejo sveder premera 5,7 mm.

 

V primeru, da je podkonstrukcija tanka, na primer 4 mm, bo to najkasneje v letu dni privedlo do odvijačenja.

 

Rešitev:

 

Striktno sledite  spodnji tabeli in težave bodo izginile.

 

Z upoštevanjem pravil se vam ne bo več dogajalo, da bi vam streha puščala pri vijakih pa čeprav boste uporabili kalote ali t.i. jahače.

 

Debelina podkonstrukcije

premer svedra

1,5 – 4,0 mm

5,30 mm

4,1 – 6,0 mm

5,50 mm

6,1 – 10,0 mm

5,70 mm

Nad 10,0 mm

5,80 mm

   

 

Razlog 2: Slabo tesnenje podložk

 

Običajna praksa na gradbiščih veleva, da mora biti vse zelo močno pritrjeno, ker je le tako dovolj dobro, da veter ne bo naredil škode.

 


To pa pomeni, da pogosto vidimo premočno pritrjene vijake, kar se odraža na poškodbah podložk, kot nam prikazujeta spodnji sliki.

 

 

 

V takih primerih smo podložko preobremenili, to posledično pomeni, da ob vijaku ni več EPDM tesnila in nam ostane samo še spoj kovina-kovina, ki pa ne tesni.

 

Vijaki puščajo, kar pogosto vidimo kot rosenje na spodnji strani vijaka.

 

Rešitev:

 

Zelo pomembno je,da imamo vijak pravilno pritrjen. To pa pomeni rahlo nabreknjeno tesnilo ob straneh podložke kot prikazuje slika spodaj na sredini.

 

 

Naj povzamem:

Uporabljajte pravilne dimenzije svedrov ter ne pritrjujte vijakov premočno.

Upoštevanje teh enostavnih pravil vam bo prihranilo ogromno časa in denarja.

 

  

 

O avtorju:

 

Za vse, ki jih zanimajo pritrdilni sistemi v gradbeništvu ali pa mogoče varovalni sistemi pred padcem na objektih in v industriji je Igor Torkar zagotovo pravo ime na katerega se lahko obrnete.

Približno 20 let nazaj ga je pot zanesla v gradbeništvo kjer je začel nabirati prve izkušnje.

Danes vodi podjetje z 10 zaposlenimi, ki je znano po svoji hitri odzivnosti, zanesljivosti, strokovnosti in profesionalnem pristopu do poslovnih partnerjev. Še vedno je zvest svojemu poslanstvu, to je  izobraževanju svojih kupcev in skozi številna predavanja predaja svoje znanje ostalim deležnikom v gradbeništvu.

Nazaj na seznam