SAMOVREZNI VIJAKI

 

Med samovrezne vijake uvrščamo tiste vijake, ki med privijanjem ustvarjajo svoj lasten navoj, vendar pa pri tem potrebujejo pilotno luknjo, ki je nekoliko manjša od premera vijakov.

 

Samovrezni vijaki torej ‘zarežejo’ svoj lasten navoj, medtem ko se pomikajo v sam material. Delujejo tako, da imajo zelo ostre robove, ki delujejo kot rezilo, ki vrta in hkrati odriva material ter s tem ustvarja manjšo luknjo, v katero se nato navija vijak. Namenjeni so za skoraj vse vrste materialov, vključno z lesom, kovino in opeko.

 

Pri samovreznih vijakih torej sama konica ni bistvenega pomena, pač pa je pomemben sam navojni del, ki je oblikovan tako, da zareže skozi material. Konica pri tovrstnih vijakih je lahko špičasta, plitka ali povsem ravna.

 

 

S klikom na spodnjo sliko si lahko ogledate samovrezne vijake, ki jih lahko najdete v naši ponudbi.

Samovrezni inox vijaki za pritrjevanje panela

 

 

SAMOVRTALNI VIJAKI

Samovrtalni vijaki so zelo podobni navadnim aluminijastim vijakom, le da imajo konico oblikovano tako, da zareže skozi pločevino ali jeklo. Zaradi tovrstne konice pri samovrtalnih vijakih, ni potrebe po predhodnem vtranju pilotne luknje.

 

Namenjeni so predvsem uporabi za vrtanje v jeklo, aluminij ali les in lahko prodrejo od 0,5 do 14 mm globoko v enem samem poskusu/navoju.

 

S klikom na spodnji sliki si lahko ogledate samovrtalne vijake, ki jih lahko najdete v naši ponudbi.

Samovrtalni inox vijaki

 

Samovrtalni jekleni vijaki