Pred 41 (leta 1978) leti so v podjetju Italprofili izdelali fiksni nosilec za prane plošče, na katerega lahko položimo montažne plošče brez cementa ali malte. Ta inovativni nosilec pa še danes ponuja številne prednosti.

Tovrstni nosilci so hitra in enostavna rešitev za težave, ki nastajajo pri polaganju pranih plošč. Nosilec je sestavljen iz visoko odporne podlage, ki je nameščena neposredno na hidroizolacijski trak/membrano. Prane plošče pa nato namestimo neposredno na nosilce, brez da bi pri tem potrebovali malto, cement ali kakršna koli lepila. Podlaga je opremljena z vodili, ki odlično zasidrajo in pozicionirajo prane plošče in hkrati delujejo tudi kot dilatacijski spoji. Narejeno je iz HDPE (polietilen visoke kakovosti), njegova oblika pa omogoča odtekanje deževnice, ki z lahkoto odteka na osnovno hidroizolacijsko membrano, kar tudi preprečuje možnost nabiranja vode, ki bi nastalo, če bi nosilci zadrževali vodo.

Nosilci so modularni in se lahko zlagajo

Vsi nosilci so modularni in jih je mogoče zlagati enega vrh drugega, tako da dosežemo želeno višino (oz. debelino) vrzeli pod pranimi ploščamo in odpravimo morebitne neenakomernosti same strehe. Nosilci so zasnovani tako, da odpravljajo možnost razpokanja ali poškodb hidroizolacijske membrane, ki bi nastala zaradi raztezanja ali krčenja pranih plošč in zaradi hoje po le-teh.

Nosilec je zasnovan tako, da se popolnoma zlaga in pri tem doseže različne višine tlakovanja (od 10 mm navzgor). Kombinacija različnih nosilcev in izravnalnih podložk, omogoča postopno višanje.

Poleg vseh zgoraj naštetih prednostih pa je tovrsten sistem hiter in stroškovno učinkovit način polaganja pranih plošč. Zelo hitro jih lahko tudi odstranimo/zamenjamo v primeru, da se poškodujejo. Prav tako lahko brez kakršnega koli poškodovanja pranih plošč pregledamo hidroizolacijo, v primeru da je to potrebno. Sistem tvori tudi izolacijski sloj zraka med spodnjo površino pranih plošč in hidroizolacijo ter tako ščiti izolacijo pred morebitnimi poškodbami zaradi izpostavljenosti sončni svetlobi.